piątek, 22 lutego 2019

Przechodze powoli na wegetarianizm? Oto jest pytanie. Francuska codziennosc: czesc 261


Od kilkunastu lat zrezygnowalam prawie calkowicie z jedzenia wedlin... nie czekajac az Swiatowa organizacja zdrowia opublikuje swoje dramatyczne dane o rakotworczosci tego typu produktow. Po prostu we Francji wedlin je sie duzo mniej niz w Polsce i poszlo to naturalnie. Nie napisze, ze nie lubie bo lubie od czasu do czasu raz na miesiac zjesc kawalek szynki czy kielbasy, ale wiecej nie potrzebuje. Zupelnie jednak porzucilam przyzwyczajenia typu na sniadanie i kolacje chleb czy bulki z tzw: okladem czy obkladem? hm? w postaci plasterkow wedlin czy pasztetow. Podobnie z miesem. Kiedys jadlam porcje codziennie, na obiad albo na kolacje. Mamy tutaj mozliwosc i dostepnosc wszystkich gatunkow wiec mieszalo sie i jadlo. Potem polubilam ryby i owoce morza... teraz zjadamy 2-3 porcje miesa w tygodniu a czasem mniej. I tez nie napisze, ze nie lubie bo lubie od krwistych stekow wolowych do pieczonych kaczek czy kurczakow, lubie i to bardzo a Antek tez jest wielce miesozerny. Ale... jakos tez coraz bardziej lubie ryby, ostrygi, krewetki i straczkowe... Wiec ilosc tych ostatnich systematycznie sie nam zwieksza. 

Taka kolacja jak ta wczorajsza to moje ulubione dania ostatnio, znikajace w kilka minut. A wczoraj byla ciecierzyca ze szpinakiem, przyprawami, pomidorkami w mleku kokosowym i jablko. I po takiej kolacji czuje sie mega dobrze i dobrze spie wiec polecam i wam: 

2 porcje
Przygotowanie 20 minut

Puszka ciecierzycy 400 g okolo 270 g po odsaczeniu
500 g swiezego szpinaku albo 250 g mrozonego
gars pomidorkow cherry
cebula
zabek czosnku
2 cm imbiru
1 lyzka oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego

Przyprawy:
sol, pieprz
ziarna kolendry, curry, curcuma, kminek, dwa gozdziki, cynamon po pol lyzeczki do podsmazenia 2 minuty na suchej, rogrzanej patelni. 

Posiekana cebule i czosnek podsmazamy na oleju kokosowym dodajemy imbir posiekany, ciecierzyce, szpinak, pomidorki, mleko kokosowe i przyprawy. Dusimy kwadrans. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza