środa, 19 czerwca 2019

Kto bardziej zanieczysza PLANETE? Ci eko czy ci konwencjonalni? Prowokacyjne pytanie!


Nie od dzis jestem zainteresowana tym tematem... ale dzis przytaczam fajny artykul znaleziony w numerze "Le monde" z 8 czerwca 2019 roku. 
Przytaczam go tez troche nawiazujac do ostatnich wpisow i wciaz toczacych sie dyskusji, ze Bio to nie bio, ze nie warto, ze drogo, ze nie da sie itd... Przytaczam go tez nawiazujac do wczorajszego programu, ktory obejrzalam w TV, na France 2, w ktorym czarno na bialym pokazano ile wartosci odzywczych zawieraja POMIDORY konwencjonalne a ile te ekologiczne uprawiane w ziemii... No niestety... wyniki przerazaja... 68% mniej witaminy C, ponad 50% mniej likopenu... itd...

Wracajac do artykulu... czesto wypomina sie konsumentom ekologicznym, ze to ONI stanowia zagrozenie dla srodowiska, gdyz ich rolnictwo ma mniejsza wydajnosc i stabilnosc a przy ciaglym wzroscie ludnosci na ziemii ... jedzenia potrzeba wciaz wiecej i wiecej. 

Jesli to rozumowanie jest prawdziwie mamy prawo do obaw! Tym bardziej, ze rynek bio we Francji podwoil swoja objetosc w ciagu ostatnich 4 lat!  Dzisiaj juz 10% calego francuskiego rolnictwa stanowi BIO. 

Jednoczesnie HCSP czyli najwyzsza izba konsultacyjna dotyczaca zdrowia publicznego we Francji pisze wyraznie "owoce i warzywa powinny byc z upraw biologicznych" by czlowiek zachowal swoje zdrowie... 

Francuskie badaczki Julie Baudry i Emmanuelle Kesse-Guyot badajace populacje 30 000 osob jak i amerykanskie badania opublikowane w kwietniu 2019 przez "American Journal of Clinical Nutrition" pokazuja, ze talerze konsumentow EKO sa znacznie bardziej pozytywne dla srodowiska niz konsumentow konwencjonalnych. Zawieraja bowiem znacznie wiecej produktow pochodzenia roslinnego co oznacza wiecej witamin, mineralow i wiecej substancji odzywczych. Konsumenci bio produkuja... UWAGA37% gazow zwiekszajacyh efekt globalnego ocieplenia MNIEJ niz konsumenci  zwynosci konwencjonalnej co przeklada sie na 26% energii i 23% mniej powierzchni uprawnych.  Nie nalezy zapominac rowniez o sprawie kluczowej - zuzycie wody... konsumenci BIO zuzywaja jej do 40% mniej niz konsumenci konwencjonalni. 

Wizja  mowiaca nam o tym, ze BIO jest niedostepne dla wszystkich... i jest w duzym stopniu rowniez polska wizja... opiera sie wiec nie na faktach a na mechanicznym postrzeganiu czlowieka jako maszyny, ktorej indywidualne wybory i przyzywczajenia nie moga ewoluowac - twierdza naukowcy. 

Dane dotyczace naszej przyszlosci sa alarmujace... czas wiec na indywidualna odpowiedzialnosc kazdego z nas... zamiast do Lidla, Biedornki czy innego Carrefour czy Auchan... po wedlinki, kielbasy i inne miesiwa... koszyk i na rynek albo do sklepow bio po rosliny, i kasze... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz