Tak mnie naszło... i szykując sporo jedzenia na wakacje jesienne i na powrót Antoniego już za tydzień... zrobiłam bułeczki drożdżowe z dwoma nadzieniami i oczywiście większość zamroziła dla największego łasucha w rodzinie.
Przepis na 20-21 bułeczek
Ciasto
500 g maki
25 g świeżych drożdży
250 ml cieplego mleka
100 g ciemnego cukru
3 zoltka
1 jajko
80 g stopionego masła
szczypta soli
Ciasto drożdżowe , na zacznie, klasyczne. Drożdże nastawić z ciepłym mlekiem i lyeczeka cukru i maki do wyrośnięcia w kubeczku. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do maki oba rozczyny. Na koniec połączyć z masłem. Musi podwoić objętość.
Nadzienia:
Na marcepanowo-żurawinowe
150 g marcepanu
1 lyzka konfitury - dalam figowa
1 lyzka rumu
100 g suszonej bądź świeżej żurawiny
Zmiksować razem oprócz żurawiny. Rozsmarować na połowie rozwalkownego cienko ciasta. Posypać żurawiną. Zwinąć w rulon i pokroić na plastry. Ułożyć je na blasze. Jak podrosną upiec w 170°C.
Na czeokoladowo-orzechowe
3 lyzki czekoladowo-laskowego kremu - lizelam Nocciolate
100 g posiekanych orzechów laskowych
50 g kropelek gorzkiej czekolady
Jak przy poprzednim nadzieniu - ten sam sposób postępowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz