piątek, 12 stycznia 2024

Glukoza i Alzheimer

 

Gluzkoza... potrzebna ale... jest tez przyczyna cukrzycy typu 1 i 2 a Alzheimer jest nazywany jest cukrzyca typu 3. Alzheimer jest więc choroba metaboliczna według najnowszych badań  źródło: https://www.youtube.com/watch?v=-6xv-pFe-sY


Zbyt duży poziom glukozy to: zmęczenie, brak jasności myślenia, napady głodu, zmiany hormonalne - szczególnie w okresie pre i menopauzy, problemy ze snem, ze skóra, problemy niepłodności oraz dużo szybsze starzenie się organizmu... 

1. Można obniżyć poziom glukozy jedząc posiłek w odpowiedniej kolejności: warzywa, białko, tłuszcz, węglowodany i na końcu cukier! Na przykład taki obiad:  brokuły, ryba z awokado, ryż, ciasteczko. Redukcja glukozy 75% w tej kolejności! 

Warzywa zawierają błonnik i następnie dostarczona glukoza z ryżem i ciastkiem przejdzie wolnej do krwi. Jeśli więc w waszym posiłku są warzywa to zjedzcie je najpierw. W restauracji również na początku lepiej wziąć warzywna przystawkę. Uwaga na zmiksowane zupy - maja zniszczony błonnik więc niestety tutaj nie zadziałają. Warzywa mogą być cieple bądź zimne. 

2. A jeśli nie jecie warzyw to musicie je włączyć do każdego posiłku. 

3. Przestańcie liczyć kalorie. Bo kalorie kaloriom nie są równe i nigdy nie były. Jak spalisz awokado albo ciasteczko cookies to masz niby tyle samo kalorii ale... nie są one takie same. Kaloria nic nie mówi o wpływie produktu na zdrowie, na nasza planetę, na ekologię. 

4. Cukry proste jak lody i ciastka... Cukry złożone jak ryż, makaron... oba dostarczają glukozę. Te drugie maja więcej błonnika więc są lepsze. Co nie znaczy, ze masz zjeść kilogram makaronu na kolacje!

5. Śniadanie? Bez cukru! Wzrasta dopamina... męczymy nasze mitochondria komórkowe, które nie wykonują swojej pracy i glukoza będzie szaleć cały dzień. Będziemy zmęczeni.  Nie musimy jeść śniadania... to tak na początek. Post przerywany jest super pozytywny dla organizmu i dostarcza dużo energii do porannej pracy. A jeśli potrzebujesz śniadania to zjedz je na słono! Węglowodany tylko jako drobny dodatek... do białka.  Z cukrów tylko cały owoc... żadnego soku. Na przykład jogurt naturalny z kilkoma łyżeczkami migdałów, orzechów i owoc. Albo omlet z 2-3 jajek, raczej bez chleba albo z 1 kromka. 

6. Podwieczorek - owoc? Tak ale w towarzystwie migdałów, orzechów czy kawałka sera... sam owoc to zbyt duży wyrzut glukozy i problemy z insulina. Owoców nie miksujemy, nie wyciskamy soku bo to uszkadza owoce i dostarcza mega dozę cukru. 

7. Chcesz torta, ciasto czekoladowe, sok owocowy? Tak! ale tylko na deser, bezpośrednio po posiłku! 

Skad ten glod na CUKIER? Bo cukier pozwala na wydzielanie dopaminy w mózgu i im więcej i częściej ja wydzielamy tym więcej mamy chęci na cukier... tak jak narkotyki, gra w kasynie czy media spolecznosciowie. Warto więc uwolnić się od tego uzależnienia od archaicznych mechanizmów, naturalnych dla człowieka ale dzisiejsza wiedz pozwala nam na odpowiednie kroki i działanie. Każdego poranka organizm zaczyna od ZERA dlatego już od jutra spróbuj białkowa-tluszczowego śniadania i cały dzień będzie fajnym dniem bez wariacji glukozowych. 

I jeszcze OCET... ostatnie badania pokazują jego dobry wpływ na poziom glukozy. Kwas z octu spowalnia przepływ glukozy do krwi i wpływa na funkcjonowanie mięśni, które będę jej przyjmować więcej ... co oznacza, ze będzie jej mniej we krwi. Przed posiłkiem 1 łyżka octu w szklance wody i wypijamy... każdy ocet jest dobry ale maja różne smaki, ten jabłkowy jest super! Czyli tradycyjna sałata zielona z winegretem na przystawkę we Francji to po prostu MADROSC wieków... W Japonii tez piją ocet i jedzą warzywa na początku posiłków... we Włoszech antipasti z octem i oliwa... to jest mądrość. A deser czyli cukier zawsze w tych krajach był na końcu! 

Ruch? Zaraz po posiłku energiczny spacer... od razu glukoza idzie do mięśni i jest spalana... można tez posprzątać, umyć naczynia, potańczyć w salonie... Byle się nie kłaść... czy nie siadać... Minimum 10 minut! 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz