poniedziałek, 26 czerwca 2017

Zdrowsza 40-stka + na obczyznie: 4. Omega 3 czyli Menu.



Caly bozy dzien bylam dzisiaj zajeta wieloma czynnosciami choc najwiecej godzin spedzilam na przygotowywaniu podrozy do Polski i na rezerwacjach miejsc noclegowych. I pomyslec, ze jeszcze czeka nas przygotowywanie podrozy wakacyjnej do poludniowych Wloch. Ale wszystko po koleji. 

O zdrowiu nie zapomnialam!

Menu z dzisiaj:

Sniadanie godzina 7:45 : sok z cytryny z woda, brzoskiwnia, chleb 60 g, twarog 60 g i zielona herbata.

Godzina 10: Riocoré i 3 morele.

Obiad, godzina 13: peczek rzodkiewek, makrele w musztardowym sosie ( po makreli okolo 120 g na osobe, pokrojone pol cytryny eko wraz ze skorka, 2 lyzki smietany, 2 lyzki musztardy, sol i szczypiorek i na 20 minut do pieca na 180°C)  z fasolka szparagowa, jogurt naturalny, kawa i kostka gorzkiej czekolady.
Godzina 16: jablko, garsc orzechow, kostka czekolady i herbata detox

Kolacja godzina 19h45: mlode ziemniaki z koperkiem, smazona zolta cukina, kubek mleka zsiadlego i dwa ogorki kiszone!

Aktywnosc fizyczna: 30 minut stretchingu z Lucile Woodward tylko po francusku Stretching tutaj - pierwszy 15 minutowy seans, dalsze sa ponizej. Uwielbiam te jej treningi za dokladnosc i efektywnosc! 
Pamietajmy, ze stretchingu nie mozna wykonywac w ten sam dzien co innych cwiczen no chyba, ze ktos zyczy sobie kontuzji... 


Omega 3

Pewnie zauwazyliscie, ze w moich dziennych menu jest sporo produktow z kwasami Omega 3. Sa one niezbedne dla zdrowia. Dzisiejszy moj obiad  - pieczone makrele to wlasnie niezwykle cenne ich zrodlo. Kwasy te ograniczaja stany zapalne w organizmie, opozniaja wzrost i rozwoj komorek rakowych, ograniczaja tez ich rozsiewanie sie po organizmie. Dwa badania naukowe z 2001 i 2003 ( Gago-Dominguez i inni autorzy, Opposing effects of dietary n-3 and n-6 faty acids on mammary carcinogenesis, British Journal of cancer, n° 89; i P. Terry i inni autorzy, Fatty fish consumption and risk of prostate cancer, The Lancet, n° 357)  roku potwierdzaja zanczne zmniejszenie zachorowan na raka: jelita grubego, piersi, prostay i jajnikow u osob, ktore przynajmniej 2 razy w tygodniu jedza RYBY! Ale uwaga nie chodzi tutaj o ryby typu - losos z hodwli po antybiotykach czy utuczone sztucznie pstragi. Chodzi o male ryby takie jak sardynki czy wlasnie makrele. Moga byc z konserw, ale nie z oleju slonecznikowego ani oliwy zoliwek. Dlaczego? Gdyz te dwa oleje sa zbyt bogate w kwasy omega 6 i zniszcza w procesie konserwacji omega 3 z ryb...

A jak nie ryba to co?

To len, siemie lniane... ale w zmielonych ziarnach - musza byc zmielone inaczej organizm ich nie strawi albo w oleju lnianym. 
Pozostaja jeszcze orzechy... dlatego jem je codziennie i olej rzepakowy czy z orzechow! 2 lyzki dziennie pokrywaja calkowicie nasze zapotrzebowanie na omega 3. 

Uwaga: produkty farmaceutyczne z omega 3 sa wcale albo slabo przyswajalne wiec szkoda pieniedzy! kupcie butelke oleju lnianego i sardynki swieze albo makrele!



2 komentarze:

  1. Orzechy powinno się moczyć przed spożyciem
    Olej lniany potrafi narobić niezłych szkód w układzie hormonalnym (co dobre dla jednego, drugiemu zaszkodzi)
    Stretching można przybierać różne formy, ignorancja i nieznajomoscia tematu jest stwierdzenie ze nie można go łączyć z innymi ćwiczeniami bo to powoduje kontuzje...
    Jowita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Jowito,
      Dziękuje za ta szybka reakcje, ale poproszę o bardziej szczegółowe informacje wraz z podaniem źródeł - dlaczego należy moczyć orzechy??? Pierwszy raz sie z tym spotykam.
      Co do strechingu rowniez... Także czekam na CD dalszy... Bo ja ani lekarzem ani trenerem nie jestem, a opisuje to co sama stosuje i to z dobrym skutkiem na sobie.

      Usuń