Jak co roku ale dopiero teraz bo wcześniej nie było jak...
Na 12 sztuk:
450 g maki
35 g świeżych drożdży
250 ml mleka
80-100 g cukru
80 g stopionego masła
jajko
sol
wanilia
zółtko i mleko do posmarowania
250 g jagód z 2 łyżkami cukru
Cukier puder do posypania albo lukier.
Z drożdży i ciepłego mleka robimy zaczyn. Jak urośnie łączymy go z mąką. Mąkę łączymy z jajkiem utratym z cukrem i z wanilia. Wyrabiamy ciasto i na koniec łączymy ze stopionym masłem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem wałkujemy, wycinamy krążki dużą filiżanka. nadziewam jagodami. Zlepiam.
Układam na blasze do kolejnego wyrośnięcia. Smaruje mlekiem z żółtkiem - rozbełtanymi. Piece w 160°C 30 minut.
Linguine przepis tu: https://est-ouest-est-ouest.blogspot.com/2024/08/linguine-z-bakazanem-la-ottolenghi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz