sobota, 24 sierpnia 2024

Jagodzianki 2024 ale tez linguine z bakłażanem od Ottolenghi.


Jak co roku ale dopiero teraz bo wcześniej nie było jak...

Na 12 sztuk:

450 g maki
35 g świeżych drożdży
250 ml mleka
80-100 g cukru
80 g stopionego masła
jajko
sol
wanilia

zółtko i mleko do posmarowania

250 g jagód z 2 łyżkami cukru

Cukier puder do posypania albo lukier. 

Z drożdży i ciepłego mleka robimy zaczyn. Jak urośnie łączymy go z mąką. Mąkę łączymy z jajkiem utratym z cukrem i z wanilia. Wyrabiamy ciasto i na koniec łączymy ze stopionym masłem. 

Odstawiamy do wyrośnięcia. 
Potem wałkujemy, wycinamy krążki dużą filiżanka. nadziewam jagodami. Zlepiam. 
Układam na blasze do kolejnego wyrośnięcia. Smaruje mlekiem z żółtkiem - rozbełtanymi. Piece w 160°C 30 minut. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz