Ipsos
zrealizował ostatnio badania dotyczące z grubsza rzecz ujmując francuskiej
kuchni. I potwierdzają one to co widać nad Sewkaną, Rodanem i Garonną na
codzień – Francuzi uwielbiają gotować i jeść i przywiązują do tego ogormną
wagę, gdyż dla ponad 40% Żabojadów kuchnia=PRZYJEMNOSC.
2 Francuzów
na 3 uważa, że bardzo dobrze i dobrze gotuje. Zaledwie 5% to kuchenne “zera”.
Kuchnia, którą lubią Francuzi?
Dla 94% to kuchnia regionalna tzw: kuchnia
terytoriów, z terytoriów czyli “cuisine du terroire” z takimi daniami jak
potrawka z cięleciny, wołowina po burgundzku czy bretońskie naleśniki z mąki
gryczanej.
Francuzi
dzielą się mniej więcej po równo na zwolenników dań słonych i słodkich.
A ulubionym
produktem Francuzów jest SER! dla 62%
przed czekoladą, owocami i mięsem.
Jak kupują jedzenie Francuzi?
Świeżość,
świeżość i jeszcze raz świeżość produktów. To najwyżej oceniane kryterium
produktów spożywczych. Produkty również dla 80% Francuzów muszą być sezonowe.
Jednakże tylko 40% Francuzów konsumuje
żywność eko czyli BIO jak to się określa we Francji. 40% Francuzów uprawia warzywa, owoce, zioła przy domu, na
balkonach, parapetach, tarasach i w ogrodach.
Czym dla Francuzów jest kuchnia?
Ponad 40% = przyjemność
22% = higiena życia
20%= obowiązek
7% = rozrywka
6% = pasja i nic z tego…
Co Francuzi gotują sami, w domu?
76% -
gotuje w domu zupy
61% -
przygotowuje w domu sosy
42% - robi
samodzielnie ciasta na tarty, pizzę
40% - robi
w domu konfitury
…
I na koniec
Francuzi są bardzo kreatywni przy garnkach bo aż 75% wymyśla swoje przepisy I eksperymentuje! A gotować się uczą od
najmłodszych lat… jak mój Antek. He, he…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz