niedziela, 23 października 2016

Lazurowe wybrzeże – La Garde Freinet i Grimaud. Dzień 4. Francuska codzienność. Część 41.






Grimaud 1
 


Pod ołowianym niebem i w kroplach deszczu wyruszyliśmy dzisiaj na popołudniowe zwiedzanie dwóch średniowiecznych miejscowości. Rzadko na wybrzeżu lazurowym pada, ale czasem pada i to październik i listopad są najmokrzejszymi miesiącami. W końcu tutaj mamy ponad 300 dni słońca rocznie !


 


La Garde Freinet to malutkie miasteczko położone wśród lasów kasztanowych, ale tej odmiany kasztanów, która nadaje się do jedzenia czyli châtaigne. I traf chciał, że właśnie trwają dni zbioru i degustacji kasztanów. Całe miasteczko w straganach choć jego najważniejszym punktem był punkt pieczenia kasztanów w wielkich czarnych blachach… Kupiliśmy i my gazetowy rożek gorącego przysmaku !


 Grimaud 2


A dobra wszelkiego było we Freinet sporo : róże, ceramika, sery, kiełbasy, konfitury, miody, oliwy z oliwek… nakupiliśmy wiele smakołyków. W tym lokalny nugat z pistacjami i z migdałami… mniam !


 





Po zakupach ruszyliśmy do Grimaud. Miasteczko ślimak, na skale wybudowane było od X wieku punktem obronnym.

Grimaud 3



Średniowieczny zamek rodziny Cassa zbudowany w XI wieku straszy dziś ruinami. Ale jakże urocze są to ruiny wśród, których rosną oliwki i opuncje ! Z niego widok rozciąga się na całą zatokę Saint Tropez… i na dachy miasteczka Grimaud, w którym wielu turystów i pielgrzymów przyciąga stary, XI-wieczny i romański kościół Świętego Michała. Jest tuaj też dom Templariuszy z XV wieku i kilka zabytkowych kapliczek. Zamkowa cukiernia proponuje lokalne specjalnosci jak słone tarty z zielem wszelkim i tary cytrynowe.  Menton jest wszakże niedaleko…


Grimaud 4

Grimaud 5




Jutro w nim będziemy jak i na skale w Monako i znów w Nicei…

2 komentarze:

  1. Och jak dawno nie jadłam już pieczonych kasztanów! Może w tym roku będą na Jarmarku Bożonarodzeniowym. Piękne domy i widoki też!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie pieczone kasztany ale tylko w tym seZonie I najlepiej na ulicy, gdy zimno.

    OdpowiedzUsuń