środa, 3 listopada 2021

Hiszpania i Bonavista 2: Wybrzeże morza śródziemnego, sporty i hiszpańska kuchnia

Gdy jesteśmy w Bonavista to codziennie uprawiamy sporty: gramy w golfa, w tenis, w padel, w siatkówek, w koszykówkę czy w futbol, pływamy w basenie albo w morzu Śródziemnym i dużo chodzimy! Najwiecej udziela się Antek oczywiście znajdując sobie kolegów i towarzyszom gry ale my tez nie pozostajemy w tyle. Pobyt w Bonavista to regeneracja i kilka godzin sportu i aktywności fizycznej dziennie. 
W Majami Plaja jest ta promenada i spora plaża. Jak bylismy teraz w październiku to się kapalismy w morzu bo temperatura wody oscylowała miedzy 20 a 21C. W basenie, w ośrodku, woda miała 22°C a jacuzzi 28°C. Było więc ciepło. Temperatura powietrza od 21 do 27°C.

Nad morze przychodzimy zazwyczaj dość wcześnie rano, koło 9-10, wtedy jest najmniej ludzi. Czasem zostajemy do obiadu i jemy w naszych knajpkach przy plaży. 
Restauracje są duzoooo tańsze niż we Francji i proponują znakomite menu oparte głównie na rybach i warzywach oraz na lokalnym mięsie. 
Za 15 euro zje się cały obiad włączając w to butelkę wina i butelkę wody mineralnej. 
Obiad składa się z przystawki, dania głównego i deseru choć Hiszpanie nie są mistrzami świata w deserach! Jedliśmy krem z zielonego groszku z hiszpańska szynka Pata negra i tostami, sałatkę z kurczakiem, mairas po andaluzyjsku - to te małe rybki przepyszne podane na swiezym szpinaku i cebuli, szaszłyki z lokalnej wołowiny z duszonymi paprykami, faszerowane grzyby tez... na deser mały serniczki z sosem truskawkowym albo tarta z gruszka i kremem waniliowym. 

Poniżej na zdjęciu widzicie jedna ze specjalności ciastkarskich Hiszpanów to są "KOSCI WSZYSTKICH SWIETYCH" - te białawe ciasteczka! Są przepyszne... ze zmielonych migdałów a w środku krem albo cytrynowy albo pomarańczowy czasem jest on aromatyzowany tez woda pomarańczowa jak w jednej z lepszych cukierni w Barcelonie. Nie są to tanie ciasteczka bo dwa gryzy to 2 euros ale składniki są luksusowe! 
cdn.



















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz