Brr... zimno coraz zimniej i coraz ciemniej za oknami.
Dobrze, ze natura wciąż nas rozpieszcza swoimi darami. Wiele warzyw z tego miesiąca już widzieliście w listopadzie. Przede wszystkim pory, marchewki czy selery. One w grudniu tez dominują. Ale jest tez kilka nowości.
1. Seler naciowy - Witamina B9, witamina A i oczywiście luteina, sprzyjają dobremu wzrokowi.
2. Rzezucha wielko-listna - sprzedawana u nas w pęczkach, ta po lewej stronie na zdjęciu... znakomita do zup na przykład. Jest bogata w karotenoidy i w beta-karoten, witaminy B9 i A oraz ma dużo manganezu, wapnia i żelaza.
3. Cebula - to kwercetyna, selen i miedz. działa przeciw-zapalnie i przeciw-depresyjnie tez dzięki selenowi.
4. Pasternak - najbogatsze istniejące w naturze źródło POTASU bo zawiera aż 375 mg w 100 g. To bardzo tanie warzywo. Można je przyrządzać na wiele sposób, w zupach, pieczone, w zapiekankach. Pasternak zawiera tez fosfor, magnez i manganez.
5. Brukselka - witaminy C, B9, źródło Indol 3 czyli substancji silnie przeciwnowotworowa działającej, Zródło błonnika i potasu. By korzystać z tych dobroci nie przygotowujemy jej w wodzie i rozgotowanej a na patelni, szybko przesmażamy na przykład na oleju kokosowym, dodajemy sól himlajaska różową, świeżo zmielony pieprz i gotowe!
6. Grzyby Shitake - Mistrz świata w przeciwdziałaniu nowotworom! Wiele badań naukowych na potwierdzenie tych wlasciwiosci jest opublikowane. Lentiany i glukany wzmacniają silnie system odpornościowy. Zawierają tez miedz, selen, potas oraz witaminy B3, B5, B2 i B9. W Japonii są bardzo popularne. U nas mniej ale na każdym rynku można je kupić czy w warzywniaku.
Wciąż pozostają w sezonie: papryki, pory, sałaty jak roszponka, o której pisałam w Listopadzie, cykoria czy czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz