Kazdy miesiac i kazdy sezon obfituje w warzywa i owoce, ktore powinny stanowic podstawe naszego odżywiania. W tym okresie sa one najsmaczniejsze ale tez pelne wartości odżywczych.
Wiem bede sie powtarzać, ale sie powtarzam wybierajcie warzywa i owoce ekologiczne, biologicznie czyste, bez pestycydów albo przynajmniej ze zminimalizowana ich ilością. Tak trzeba za nie zapłacić wiecej, ale wasze zdrowie, zdrowie każdego z nas nie ma ceny.
W LISTOPADZIE wiec warto zwrócić uwage na:
1. Granaty - zawierają ogromne ilości polifenoli, ktore zapobiegają nowotworom. Pochodne kwasu elagowego również pozwalają na większą odporność na nowotwory głównie te jelita, prostaty, piersi, pluc i skory. Granaty zawierają juz witaminy B5 i B6, C oraz miedz a ta dziale przeciwzapalnie dlatego czesto przepisuje sie ja w ampułkach po chorobach zapalnych układu oddechowego.
2. Jablka - zawierają polifenole, przeciwutleniacze oraz spore ilości pektyn czyli błonnika. Jabłka trzeba absolutnie jesc tylko ekologiczne, gdyz w tych standardowych mozna znaleźć okolo 15 rodzajów pestycydów.
3. Gruszki - zawierają polifenole zapobiegające nowotworom pluc. Sa bogate w witaminę C i K oraz maja duzo przeciwzapalnej miedzi. Znakomicie nawadniaja ciało.
4. Mandarynki/klementynki - zawierają terpeny z grupy karotenów, ktore maja silne działanie przeciw nowotworowe, jesli sa wybrane eko czyli czyste. Zawierają tez polifenole, ktore wzmacniają działanie innych polifenoli z warzyw i owocow przeciw nowotworowych. Działają niejako w symbiozie. Polifenol hesperydyna ma działanie przeciwzapalne. Te owoce sa średnio bogate w witamine C.
5. Kaki - czyli narodowe owoce Japonii ale uprawiane w naszym klimacie. Bardzo popularne w Hiszpani. i we Francji tez. Zawierają sporo przeciwutleniaczy. Duzo błonnika oraz witaminy C i B9. Łagodnie stymulują układ odpornościowy, zapewniają dobry wzrok oraz zdrowa cere.
6. Kasztany - zapobiegają nowotworom jelita grubego. Maja spore ilości potasu, żelaza, manganezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz