Kilka sezonowych warzyw na listopad, ktore warto miec codziennie w swoim menu. Jak w przypadku owoców i tutaj dolaczylam Granat - absolutna bomba witaminowo, przeciw-nowotworowa. Możecie pic sok z granatu, ekologiczny, ale jest bardzo drogi... możecie jest te czerwone ziarenka jako owoce lub dodawać je do sałatek na słono, Budda Bowl czy innych kompozycji.
Królową listopadowych warzyw jest bez wątpienia :
CYKORIA - pozostanie ona z nami jeszcze w grudniu i w styczniu. Zawiera ona kwas cykorowy, ktory jest przeciwutleniaczem. Redukuje on również stres oksydacyjny, niweluje stany zapalne w organizmie i wspomaga prace wątroby. Cykoria zawiera tez INULINE = prebiotyk, ktory w sposobu znaczący wpływa na stan tkanki jelitowej i żyjących tam miliardów bakterii a wiec tez na nasze zdrowie w całości bo jelito to nasz drugi mozg. Cykoria ma tez luteinę i beta-karoten. Obie substancje zapobiegają DMLA czyli degeneracji rogówki oka - zastrzyki laserowe na te choroba kosztuja setki euros... To tez selen, potas, manganez, miedz, witaminy A, C i B9... Jednym słowem cale bogactwo natury za grosze! Jedzcie w sałatkach na zimno, na cieple w zapiekankach w zupach.
MARCHEW - beta-karoten i alfa-karoten ten ostatni zapobiega nowotworom. Prowitamina i witamina A.
SELER - zawiera przede wszystkim poliacetylen działający przeciw-nowotworowo, przeciw-wirusowo i przeciw-bakteryjnie. To tez spore zródło luteiny - jak cykoria chroni oczy przed DMLA i katarakta. Apigenin dziale przeciwzapalnie.
DYNIE- wszelkie maści to nie tylko beta-karoten ale tez alfa-karoten działający przeciw-nowotworowo. Zeaksantyna i luteinia znów chronią oczy.
KAPUSTY - maja dzieki rożnym formom indoli, tutaj w białej kapuście indole 3, działanie przeciw-nowotworowe. Isotiocynaty wspomagają działanie wątroby. To tez ogromne zródło witaminy C.
ROSZPONKA - czyli rodzaj salaty, bogata w omega 3 pochodzenia roślinnego wiec by zostały one przez organizm przyjęte podajemy te salate z orzechami włoskimi oraz z olejem : orzechowym, lnianym badz rzepakowym z pierwszego tłoczenia na zimno. Roszponka zawiera tez beta-karoten, witamine A i C oraz żelazo roślinne - słabo przyswajalne.
POR - zródło błonnika ale przede wszystkim kaempfolu czyli flawonoidu o silnym działaniu przeciw-nowotworowym. Saponina i sapgenina regulują poziom cholesterolu oraz maja działanie przeciw-grzybiczne w układzie pokarmowym.
Nie zapominajmy, ze 700 g warzyw dziennie to MINIMALNA dawka dla dorosłego człowieka. Do niej należy dodać minimum 300 g owoców. O owocach LISTOPADA tutaj: https://nianiawparyzu.blogspot.com/2020/11/owoce-listopada-wybor-wartosci-odzywcze.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz