Nie zauważyliśmy specjalnych zmian pomiędzy Litwa a Łotwa w dziedzinie kulinarnej. Jak i na Litwie jest tutaj chłodnik, zupy, które znam z Rosji i z Polski, kotlety w rosyjskim stylu..., ryby wędzone i świeże - te w dużo większej ilości!
Jednym słowem oprócz ryb, lokalnych miodów i tego co na Litwie jedliśmy głównie kuchnie międzynarodową znakomitej jakości! Najsmaczniej było w restauracji w parku narodowym Gauja, w naszym hotelu... i na śniadaniu i na kolacji. Znakomita włoska restauracja odwiedziliśmy w Jurmala. A w Rydze byliśmy tez raz w azjatyckiej sieci Gan Bei, która proponuje bardzo dobra kuchnie w bardzo przystępnych cenach. Na Łotwie istnieje tez sieć restauracji a właściwie jadłodajni LIDO i tam są typowe dania znane już z Litwy, z Rosji czy z Polski w niskich cenach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz